Hvor-skal-puslebordet-stå

Nu har du endelig købt dig et puslebord, men hvor skal det nu stå henne i hjemmet? Afhængigt af hvilken type puslebord, det er, du har købt til at pusle og nusse om din baby, så kan det i princippet stå i ethvert af hjemmets rum.

Husk dog på at du kommer til at bruge mange timer ved puslebordet i selskab med din dejlige baby. Den ideelle plads til puslebordet i dit hjem handler derfor i sidste ende om, hvor praktisk pladsen er til at have puslebordet stående. Endnu mere vigtigt er det, om pladsen overhovedet er et sted, hvor du har lyst til at tilbringe meget tid og kan hygge ordentligt med din baby.

Den gode pusleplads har adgang til vand. Bleer og rent tøj er indenfor rækkevidde. Det sted, hvor du stiller dit puslebord, bør endvidere kunne tillade frie bevægelser for dig omkring bordet. Prikken over i’et er, hvis du samtidig finder et puslebord, som du kan justere arbejdshøjden på. Så er det ikke kun hyggeligt at pusle om baby, men også komfortabelt for dig!

De mest gængse steder at stille puslebordet op henne er inde i badeværelset, i soveværelset, i børneværelset og i stuen. Forneden har vi samlet en oversigt over fordele og ulemper ved at stille bordet op de forskellige steder. Derved kan du få en ide om, hvad der bedst passer til dig og dit hjem.

Indholdsfortegnelse over siden

Baby på et puslebord

Sæt puslepladsen op i badeværelset

At have puslepladsen i badeværelset er en god løsning for mange forældre. Den største fordel ved at have puslebordet i badeværelset er nok, at det er et sted, hvor der er adgang til vand. Derved kan du altid hurtigt vride nogle rene klude op til at tørre baby med i de nedre regioner. Det er også en klar fordel med adgang til vand, hvis du har et puslebord med indbygget badekar, og skal give den lille bebs et dejligt varmt bad.

Det er jo også alligevel på badeværelset, at du kommer til at afslutte Projekt Ren Ble hver gang, du har skiftet dit barn. Det er nemlig på badeværelset, at du skal vaske dine hænder og eventuelt tømme dit vandfad og beskidte ble ud i WC’et. Andre fordele er som følger:

  • Når du stiller puslebordet ind på badeværelset, er det altid tæt på en vandhane, bruseniche eller badekar. Dette gør det bare så meget nemmere, når der skal vaskes og nusses, eller når lillenissen kommer til at lave det ulækre ud over det hele, så snart bleen er kommet af.
  • Særligt hvis baby ofte har tynd mave, kan det være en velsignelse hurtigt og nemt at kunne skylle babylort direkte fra bleen og ud i toilettet. Samtidig kan du nemt opskylle snavsede bodies og babytøj med rent vand, før tøjet ryger en tur i vaskemaskinen.
  • Gulvet på badeværelset kan tåle vand, babygylp, tis og det, der lugter meget værre. Gulvet kan nemt rengøres og spules over med bruseren, hvis det er nødvendigt.
  • Nogle babyer gennemgår en periode, hvor de tisser ligeså snart bleen tages af dem. Særligt hér er det en fordel, at det sker på badeværelset, hvor gulvet kan holde til det, og hvor babys gyldne dråber nemt kan vaskes af.
  • Hvis du har et godt væghængt puslebord til badeværelset, kan du spare plads ved at hænge det over toilettet, inde i brusenichen eller over badekaret. Du skal dog være opmærksom på, at disse pusleborde skal være godkendt til vådrum, så de kan blive brugt uden at tage skade.

Nogle ulemper ved at stille dit puslebord på badeværelset er, at der typisk er mindre hyggeligt på badeværelset i forhold til børneværelset og soveværelset. Babys skiftetøj opbevares typisk inde på børneværelset, så du skal altid sørge for at have det rette tøj med ud på badeværelset eller have tøj liggende derude klart. Samtidig er der ikke mulighed for dæmpet belysning på badeværelset, da belysningen på badeværelser sjældent kan reguleres.

Både for baby og dig kan det skarpe lys være ubehageligt sent om natten, hvilket kan modvirke, at baby nemt falder i søvn igen efter bleskiftningen. Dog kan du altid investere i nogle mindre lamper til badeværelset, som kan lysreguleres eller drejes mod et hjørne, så du undgår direkte belysning om aftenen. Mange af ulemperne ved at stille puslebordet på badeværelset kan du således planlægge dig ud.

Baby har fundet sit puslebord

Stil puslebordet i soveværelset, børneværelset og stuen

Til sammenligning med at stille puslebordet inde på badeværelset, så kan børneværelset, soveværelset eller endda stuen og køkkenet virke meget hyggeligere, varmere og mere indbydende for mange forældre. 

For mange kan dette være fordi, de ikke synes at badeværelset er et særligt hyggeligt sted at skulle tilbringe så meget tid sammen med deres baby. Badeværelset kan være fugtigt, og det kan føles koldt og lidt for klinisk til at være stedet, hvor der skal hygges, nusses og leges med baby.

Fordelene ved at have sit puslebord eller puslekommode i soveværelset, børneværelset eller stuen kan således være:

  • Det kan være mere hyggeligt og rart end på badeværelset, som kan være både koldt og fugtigt.
  • Der er typisk bedre plads inde i soveværelset, børneværelset eller stuen end på badeværelset, især hvis du har en puslekommode.
  • Adgang til skiftetøj, rene bleer, babys ting og legetøj er typisk nemmere, hvis puslebordet stilles i børneværelset eller i soveværelset. Derudover vil der også typisk være gode muligheder for opbevaring af babys ting og pusleudstyr inde i værelset.
  • I soveværelset har du typisk adgang til dæmpet belysning om aftenen, så du kan lave stille og rolige bleskiftninger om natten. Derved kan baby hurtigt komme til at sove igen. Til sammenligning er belysningen på et badeværelse oftest skarp og kold.
Baby på puslebord

For mange ligger soveværelset alligevel op ad badeværelset, så det spiller ikke den store rolle, at der ikke er adgang til vand inde i soveværelset. Hjemmets grundplan og ruminddeling, foruden hensynet til andre børn i familien, kan også gøre det nødvendigt, at bordet står inde soveværelset, hvis ikke der er plads andre steder.

Ulempen ved at stille et godt puslebord i et af disse rum er – udover manglen på rindende vand – at man kommer til at skifte ble i rum, som bruges som opholdsrum. Nogle forældre klager over lugtgener, mens andre igen bare ikke bryder sig om tanken. Selvom der intet tiltalende er ved resten af denne sætning, så tiltaler “lort på badeværelset” bare de fleste forældre mere end “lort  børneværelset”! Men igen, man kan planlægge sig ud af meget, og for mange er børneværelset, stuen eller soveværelset den ideelle løsning.

Pusleplads i… køkkenet eller spisestuen?

Om end ikke alle synes, det er lige spændende at stå med ildelugtende og snavsede bleer i det rum, hvor man laver mad og spiser, så kan dette dog stadig være en udmærket løsning, hvis du har god plads. Hvis der er rigeligt med plads i køkkenet eller spisestuen, kan du stille puslebordet et stykke væk fra køkkenbordet og spisebordet.

Hvis baby så skal have skiftet ble under middagen, eller hvis der er gæster, så er det også nemt at tage puslehynden af og baby med ud på badeværelset og skifte ble dér.

Fordelene ved at have puslebordet i køkkenet eller spisestuen er, at det i mange hjem er nogle af de mest hyggelige og livlige rum. Det er trods alt de rum, hvor hele familien samles til måltider flere gange om dagen eller bruger til en hyggelig stund over en kop kaffe eller the. 

Derudover er der ikke langt til vandhanen. Ulemperne er selvfølgelig indlysende og handler primært om hygiejne. Hvis du har rigeligt med plads i køkkenet, så kan det være dog en god ide at stille puslebordet op hér. For at spare plads i køkkenet kan du overveje at købe et godt vægpuslebord, som kan klappes sammen.

Baby har fundet sit puslebord

Brug disse tricks, når puslebordet er langt fra vandhanen

Hvis rummet, hvor du stiller dit dejlige puslebord op, er langt fra rindende vand, er dette heldigvis nemt at planlægge sig ud af. Du kan for eksempel bruge et hovedhalefad. Da skal du dog stadig ud på badeværelset og fylde vand i og hælde snavset vand ud. Mange forældre finder det derfor fordelagtigt at fylde en termokande med lunkent vand om morgenen og om aftenen og så stille den ind ved siden af puslebordet. Derved skal du kun ud på badeværelset med baljen med det snavsede vand, og dette løser for mange forældre problemet med manglende, rindende vand ved puslepladsen.

Alternativt kan du bruge vådservietter ved puslebordet til at vaske den lille babynumse med, men så løber prisen hurtigt op. Derfor kan det anbefales, at du vrider et par engangsvaskeklude op, og putter dem i poser enkeltvis, som du så lukker af. Derved kan du have dine egne, hjemmelavede og billige vådservietter lige ved puslebordet i ethvert rum og til enhver situation.

Kildehenvisninger

I udarbejdelsen af denne artikel har følgende hjemmesider indgået som kilder til inspiration:

Relaterede indlæg